2024. június 19. - Gyárfás

Hírek

Tájékoztató a szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatban továbbá a vendéglátó üzletek NTAK felé történő adatszolgáltatási kötelezettségéről

2023. 01. 16.

2023. január 1. napi hatállyal megszűnik a vendégkönyv-vezetési kötelezettség, a továbbiakban kizárólag a szálláshelykezelő szoftver használatával történik az idegenforgalmi adó-kötelezettség nyilvántartása.

A 2022. január 1. napjától új szálláshely nyilvántartásba vételéhez kötelező a szálláshely-minősítés. A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak illetve üzemeltetőinek szálláshely-típusonként eltérő határidőben kell(ett) regisztrálniuk a szálláshely minősítésére. A magán- és egyéb szálláshely-típus esetében az első minősítés igénylésének határideje 2024. január 1. napjára módosult a korábbi 2023. január 1. helyett.

A minősítést a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság végzi. További információ és regisztrációs lehetőség: https://szallashelyminosites.hu. A minősítés 3 évig érvényes.

Kérjük, hogy amennyiben már rendelkezik minősítéssel, vagy abban változás történt, a minősítésről szóló igazolást haladéktalanul küldje meg a Harkányi Polgármesteri Hivatalba! (Személyesen vagy postai úton a 7815 Harkány, Petőfi Sándor utca 2-4. címre vagy e-papíron Harkány Város Önkormányzata címzettnek).

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2021. december 31-én lejárt a magánszemély vagy egyéni vállalkozók által üzemeltetett egyéb szálláshelyek magánszálláshelyre való módosításának határideje. Aki a fenti határidőig nem kérte a szálláshely típusának magánszálláshelyre módosítását, már csak az egyéb szálláshely megszüntetésével és új magánszálláshely bejelentésével tudja a megfelelő típus szerinti bejelentést teljesíteni.
Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az NTAK rendszerben a megfelelő típusra történt regisztráció önmagában nem elegendő a szálláshely típusának módosításához. A jegyzőhöz külön bejelentést kell tenni.

A vendéglátó üzletek NTAK felé történő adatszolgáltatási kötelezettsége szintén módosult: a regisztrációra kötelezett vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók tekintetében a jogszabály a regisztrációt 2021. november 1-től, az adatszolgáltatást pedig 2023. július 1-jétől írja elő. Ennek megfelelően a szolgáltatónak legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig el kell végeznie a regisztrációt és gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas vendéglátó, vagy jegykezelő szoftverrel is. Amennyiben az NTAK regisztrációt elvégzi, közvetlenül értesülhet az aktuális hírekről, információkról, az adatszolgáltatással és a szoftverekkel kapcsolatos követelményekről. Vendéglátó üzletet csak a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott üzlettípus szerint lehet regisztrálni.

A vendéglátó szoftver alkalmazására köteles vendéglátó üzletek esetében kereskedelmi tevékenység megkezdésének bejelentése kötelező tartalmi eleme a kereskedő nyilatkozata arról, hogy rendelkezik, vagy az adatszolgáltatási kötelezettsége kezdő időpontjában rendelkezni fog olyan vendéglátó szoftverrel, amely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas.

Vissza a hírekhez

kapcsolódó hírek

Diákmunka Program 2024 Diákmunka Program 2024

Júliustól ismét indul a nyári diákmunka!

ÉRTESÍTÉS földi-kémiai (melegködös) szúnyoggyérítésről ÉRTESÍTÉS földi-kémiai (melegködös) szúnyoggyérítésről

A Harkányi Polgármesteri Hivatal értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy Harkány város területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online