2023. szeptember 23. - Tekla

Városunk

Városunkról

Harkány Magyarország egyik legjelentősebb, legszebb gyógyfürdőhelye. A harkányi gyógyvíz ugyan már a török megszállás idején sem volt ismeretlen, az első fürdőszezon 1824-es dátummal íródott a vidék történelmébe.

A gyógyvíz felfedezése a Batthyány családhoz köthető, akik annak érdekében, hogy a megnövekedett állatállományukat nagyobb területű legelőkhöz juttassák, birtokukon; a Gyűd-Harkány közt elterülő mocsarak lecsapolásába fogtak. 1823-ban a lecsapoláskor a mocsarakban dolgozó egyik munkás, Pogány János nevű jobbágy, a mocsárból felbuzgó meleg vízben áztatta fájós lábát, attól meggyógyult. Gyógyulásának hamar híre ment a környéken, és az uradalom is felismerte a gyógyvíz hatását, melynek köszönhetően megkezdődött a gyógyfürdő kiépítése.

Van azonban egy népi monda is, mely Harkány és környéke kialakulását az ördög kudarcba fulladt leánykérésének legendájával köti össze.

Az ősi monda úgy tartja, a harsányi hegy lábánál élő öreg boszorkány páratlan szépségű lányára, Harkára még az ördög is szemet vetett. A vénasszony próbatétel elé állította az ördögöt, aki csak akkor kaphatta meg a lány kezét, ha egy éjszaka alatt, kakasszóig felszántja a köves hegyoldalt. A boszorkány látva, hogy az ördög már majdnem elvégezte a munkát, cselhez folyamodott és pirkadat előtt a kakas hangját utánozva elkukorékolta magát. Az ördög mérgében, hogy elbukta a próbatételt, nagyot toppantott, és ahol elnyelte a föld, azóta kénes, melegvizű-forrás tör fel a mélyről.

A gyógyfürdő építésekor, az 1820-as évek közepén mintegy 40 holdnyi területen alakítottak ki sétautakat, melyek mentén fákat, bokrokat ültettek és szobrokat állítottak fel, mely terület a Zsigmondy sétány nevet viseli. Az itt található kutat Zsigmondy Vilmos tervei alapján készítették. A Harka kút, a legendában szereplő Harka leány emlékét őrzi. Különlegessége, hogy Zsolnay alapanyagból készült, a díszítő motívumai pedig a harkányi víz legendáját elevenítik meg.

A kénes gyógyvíz számos betegség gyógyítására alkalmas, ez a városunk legnagyobb kincse. Harkányban és környékén szálláshelyek, éttermek, a szabadidő eltöltésének széles választéka biztosít kellemes pihenést.

A jó levegő, a vidéki idill mellett a 200 éve formálódó modern infrastruktúra biztosítja a gyógyulást, kellemes időtöltést. Szezonban zenei programok, fesztiválok szórakoztatják a vendégeket. A déli fekvésének és a kedvező mikroklímájának köszönhetően Harkány és környéke az ország egyik legnaposabb vidékének számít. Az évi napsütéses órák száma 2200 körül alakul, amely bő 10 százalékkal magasabb az országos átlagnál.

A város évek óta részt vesz a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, melynek zsűrije 2018-ban különdíjjal, 2019-ben pedig regionális fődíjjal jutalmazta a szépen gondozott köztereket, a virágos városképet.

A Harkányi Gyógyfürdő 2019-ben a Szállás.hu közönségszavazásán Az Év Fürdője díjat nyerte el.

Harkány hírek

2022. június 08.

"Értsük jól egymást" (generációk és érzelmi intelligencia) - Előadás a harkányi református templomban

Mit kezdhetünk az öröklött adottságokkal? Miért nem működik, pedig százszor is elmondjuk? Mekkora az IQ szerepe az életben való boldogulásban?

Tovább olvasom

2021. december 14.

TÁJÉKOZTATÓ az év végi ünnepi időszakra vonatkozó díjmentes parkolásról

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az év végi ünnepi időszak alatt, - 2021. december 24. és 2022. január 2. napja közötti időszakban, - a Parkolási Ügyfélszolgálat zárva tart.

Tovább olvasom

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online