2020. október 31. - Farkas

Kulturális- és sportélet

Harkányban a kultúra és a sport ápolása mélyen gyökerezik, lakossága méltán büszke az elért eredményekre: a lokálpatrióták által alkotott közösségek produkciói mind szélesebb körben válnak ismertté a fürdővárosba látogatóknak köszönhetően, így érthető, hogy a további fejlődéshez a település önkormányzata minden évben jelentős anyagi áldozatot vállal.


Kulturális élet

A Harka Művészeti Alkotói Kör – amely két csoportból áll – célja a helyi kulturális értékek felkutatása, felszínre hozása, a hagyományőrzés mellett újak teremtése is.

A Harkányi Néptánc Egyesület feladatának tekinti a felnőttek mellett az ifjúság mind szélesebb körének bevonását a népi tánc világába. Az egyesület táncosai minden helyi rendezvény főszereplője, és regionális rendezvényeken, valamint külföldi testvérvárosok kulturális eseményein mutatják be rendszeresen műsoraikat.

A Harka Dalkör zömében nyugdíjasokból álló zenekedvelő csoport, amely szintén helyi és regionális rendezvényeken lép közönség elé. Repertoárjukon népdal, magyar nóta éppúgy szerepel, mint dalos-tréfás színjátékok.

A mai napig aktívan működő szervezet a Nyugdíjas Klub, amelynek tagjai több mint 20 éve vannak jelen a város közéletében.

A város zenei életét színesíti az Ifjúsági Fúvószenekar és a felnőtt zenészekből álló Big Band, melyek színvonalas előadásaikkal a városi és a turisztikai rendezvények szereplői.

A helyi nemzetiségek - horvát, német – által szervezett rendezvények rendszeresen színesítik a város rendezvényeit, hagyományaikkal, kultrúrájuk bemutatásával mindannyiunkat gazdagítanak.

Az iskola és az óvoda szülői munkaközössége is aktívan vesz részt a város közéletében.

Egy új közösségi forma a Művelődési Házban 2011 nyarán alakult Ifjúsági Klub, ahol a város fiatalságának a szabadidő hasznos eltöltésére nyílik lehetősége a tanórákon kívül, illetve a szünidő alatt - a mai kor elvárásainak megfelelő technikai felszereltség mellett.

Az internet és a facebook világában a társasági élet sajnos sok helyen lecsökkent, ennek ellensúlyozására a különböző szervezetekkel karöltve a Kulturális és Sportközpont – amely a város egész éves rendezvényeinek szervezője és koordinátora - biztosít rendszeresen közönségvonzó programokat.


Eseménydús évszakok

A település hagyományos rendezvényeinek sorát az Ördögűző – Téltemető nyitja, ahol Harkány lakossága együtt, máglyagyújtással űzi el a telet. A város életében évek óta várva várt és népszerű esemény a májusfaállítás és kitáncolás, ahol Harkány apraja-nagyja közösen ünnepel.

Ezt követi az utóbbi három évben megrendezet Gasztronómiai Fesztivál: itt amatőr és profi vengédlátók mérik össze erejüket ételekkel, bájitalokkal és süteményekkel.

A városban a nyár a pezsgés időszaka, szinte nem múlik el nap valamilyen rendezvény nélkül, ahol mind a vízéről messze földön híres gyógyfürdőbe érkezők, mind a „csak” kikapcsolódásra vágyók megtalálják számításukat. 2013-ban már XX. alkalommal került megrendezésre a Fürdőfesztivál:  Csík zenekar, Presser Gábor, Rúzsa Magdi koncertjei az elmúlt években nagy számú vendégsereget vonzott.

Bár az évszakok változnak, a mediterrán éghajlatnak köszönhetően a fürdővárosban ősszel sem áll meg az élet, az ország egyik legrangosabb borvidékének kapujában. 2013-ban három napig tartott a mintegy tízezer érdeklődőt megmozgató szőlő és a bor ünnepe, a folklórünnepséggé vált XIX. Szüreti fesztivál.

A rendezvények száma a hidegebb idő beköszöntével sem hagy alább, az Adventi program az élő Betlehemmel, majd - a hagyományoknak megfelelően – a városszerte megrendezésre kerülő óévbúcsúztató szilveszteri bálokat követően újult erővel induljon minden az új évben.


Sport

A városban a tudatos fejlesztésnek köszönhetően egyre több helyszínen nyílik lehetőség sportolásra, így a legnagyobb spektrummal szereplő sportcsarnok mellett a település más részein is adott a lehetőség az egészséges életmód jegyében a fizikai kondíció megőrzésére, javítására.

A harkányi csarnokban űzhető sportágak száma szinte kimeríthetetlen az adottságoknak – az építmény mellett több füves és egy műfüves pályán kívül salakborítású teniszpályák is találhatók a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló egységekkel - köszönhetően, kezdve a mindig szépszámú közönséget csalogató futballtól a kosár- és kézilabdán át a különböző küzdősportokig.

A város impozáns létesítménye ad otthont egyebek között hetente több alkalommal a turisták körében is népszerű aerobik-edzéseknek, ahol a látogatók zenére formálhatják alakjukat, s az együtt végzett munka nem csak felfrissülést, de valódi közösségi élményt is nyújt.

Harkány egyik sikeres sportága az asztalitenisz, amelynek szakosztályában a legkisebbektől kezdve az idősebb korosztályig számtalan játékos található, s a hetente több alkalommal tartott edzéseken az aktív sportolókon kívül immár a városlakók mellett külföldi vendégek is gyakran vesznek részt.

Hasonló a helyzet a kiváló eredményeket felvonultató kézilabdában is, a város csapata szép sikereket tudhat magáénak: a különböző kupagyőzelmek mellett az NB III-as bajnokságban az utóbbi öt évben mindig dobogón végeztek, sőt a 2012/13-as bajnokságot megnyerte a gárda.

A legnagyobb aktív sportolói létszámmal a labdarúgás büszkélkedhet: a felnőtt csapat mellett a különböző fiatalabb korosztályokban számtalan ifjú tehetség bontogatja szárnyait, s a fiúk mellett immáron női csapat is megtalálható a városban. A foci örök szerelmeseit az öregfiúk jelentik, csapatuk intenzíven vesz részt a korosztályos bajnokságban.

Szintén szép sikerek fűzhetők a város úszószakosztályához, amelynek versenyzői nem csak hazai, hanem számtalan nemzetközi megmérettetésen is bizonyították tehetségüket, s az egyesület a labdarúgás és asztalitenisz mellett az egyik legrégebbi múltra tekinthet vissza.

A különböző sportágak utánpótlás nevelésében jelentős szerep hárul az általános iskolában zajló nevelésen túl – miként a különböző szakterületeken is – a város Diáksport Egyesületére.

Harkányban a szabadidős sportolási lehetőségek is egyre szélesebbek, 2013-ban egy új, mindenki által igénybe vehető köztéri gyermek- és felnőtt játszóteret alakítottak ki az őspark, turisták által is kedvelt szegletében, ahol különböző szabadtéri erőgépek kerültek felállításra.

A városban folyamatosan fejlesztik a kerékpár utakat, mert nagy hagyománya van a kerékpározásnak. Az Önkormányzat 2013-ban első alkalommal rendezte meg szponzorok segítségével a 12 órás, nemzetközi maratoni kerékpáros versenyt, mely az országban egyedülálló volt, hiszen országúton zajlott. A maratoni verseny fődíja egy út volt a Tour de France-ra. A mozgás szerelmesei örülhetnek: remények szerint ezen túl minden évben megrendezésre kerül a kerékpáros maraton, ezzel is öregbítve Harkány, a fürdőváros jó hírét.

Vissza a lap tetejére

eseménynaptár

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online