2024. június 19. - Gyárfás

Kulturális- és sportélet

Harkányban a kultúra és a sport ápolása mélyen gyökerezik, lakossága méltán büszke az elért eredményekre: a lokálpatrióták által alkotott közösségek produkciói mind szélesebb körben válnak ismertté a fürdővárosba látogatóknak köszönhetően, így érthető, hogy a további fejlődéshez a település önkormányzata minden évben jelentős anyagi áldozatot vállal.

Kulturális élet

Harkány kulturális és sportéletét a Kiss József Könyvtár, Művelődési ház és Sportcsarnok fogja össze. Az intézmény vezetése alá tartozik a Művelődési Ház, annak épületében helyet kapó több mint húszezer könyv állománnyal rendelkező Könyvtár, a turisták számára hasznos információkkal szolgáló Tourinform iroda, a fiatalokat megszólító Ifjúsági Klub, illetve ezen intzmény égisze alá tartozik a Városi Sportcsarnok, a Terehegyi Faluház és a Kopasz-hegyi kilátó is.

A Művelődési Házban tartanak minden nagyobb városi rendezvényt, konferenciát, Harkány beltéri kulturális programjait, a helyi kulturális csoportok rendezvényeit. A vidéki élet tradicionális rendezényeit pedig a már több mint száz éves Terehegyi Faluházban rendezik meg.

A művelődési ház ad helyet a város kulturális életét meghatározó Harkányi Kulturális és Művészeti Egyesület alá tartozó csoportok (Csak Apa Kedvéért zenekar, a Harka Dalkör, a Harka Táncegyüttes, a Harkányi Big Band, a Harkányi Nyugdíjas Klub, a Szabó Család zenekar és a Harkányi Ifjúsági Fúvószenekar) próbáinak és programjainak, de kisebb foglalkozások helyszíne, önszerveződő csoportok rendszeres találkozóhelye is. S mivel az épület befogadóképessége 250 fő, önálló konyhával rendelkezik, így alkalmas akár lakodalmak lebonyolítására is.

Sportélet

Az 1125 négyzetméteres Harkányi Sportcsarnok 350 fős nézőtérrel, szabvány kézilabda méretű sportpályával, hat öltözővel, bírói öltözővel, orvosi szobával felszerelt intézmény, amely legfőképp a csapatsportok (röplabda kézilabda, teremlabdarúgás, asztalitenisz) számára épült, de konditeremmel és klubhelyiséggel is rendelkezik. Itt edzenek a Harkányi Sportegyesület és a Harkányi Diáksport Egyesület tagjai.

A sportcsarnok szomszédságában 2 füves futballpálya, egy műfüves- és két salakos teniszpálya található a hozzá tartozó öltözőkkel és vizesblokkal.

Eseménydús évszakok

A város programjainak sorát olyan hagyományos rendezvények gazdagítják, mint a Téltemető, a Tavaszköszöntő, a májusfaállítás, a Gasztrokulturális családi nap és májusfa kitáncolás, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ősszel megrendezésre kerülő Lecsópárbaj is. A szabadtéri rendezvények többségét a festői szépségű, gyönyörű környezetű, megújult Zsigmondy sétányon tartják.

A városban a nyár a pezsgés időszaka, szinte nem múlik el nap valamilyen rendezvény nélkül, ahol mind a vízéről messze földön híres gyógyfürdőbe érkezők, mind a „csak” kikapcsolódásra vágyók megtalálják számításukat. A Harkányi Fürdőfesztivál több mint huszonöt esztendeje ezreket vonz a városba. A nyári estéket szabadtéri mozik és helyi zenekarok közreműködésével zajló Hangfürdők teszik színesebbé. A fürdővárosban ősszel sem áll meg az élet. Az ország egyik legrangosabb borvidékének kapujában a szőlő és a bor ünnepe is ezreket vonz. A Szüreti Fesztivál a város legnagyobb, leglátogatottabb rendezvénye.

Harkányban mindemellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az Adventi időszakra is. Korcsolyapályával, kézműves vásárral, színvonalas kulturális műsorral, koncertekkel gazdagítják a decemberi délutánokat, estéket.

Vissza a lap tetejére

eseménynaptár

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online