2024. június 19. - Gyárfás

Gyógyvíz

Harkányi gyógyvízHarkány 13,5 hektáros ősparkjában a több százéves fák és a Zsolnay féle eozinos szökőkutak között található a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő, ami Közép Európa egyik leghíresebb fürdőhelye. A fürdőhöz közel találhatjuk még a Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórházat, amelyek együttesen az elmúlt 50 évben több tízezer beteg gyógyulását, tünetmentessé válását tették lehetővé.

Az Európában egyedülálló gyógyvizet, mely 50-70 méteres mélységből, átlagosan 62 oC hőmérséklettel tör a felszínre, az 1800-as években fedezték fel, amikor a lápos terület lecsapolása során meggyógyultak a mesteremberek köszvényes, reumás lábai. A hasznosítása hamarosan megkezdődött, ezt pedig a tudományos vizsgálatok követték, melyek során bebizonyosodott, hogy a forrásból feltörő víz hatása nagyban hasonlít a holttengeriéhez, ezenfelül nagymennyiségű ásványi anyagot is tartalmaz, literenként több mint 1.000 mg-ot.

Az ionokban gazdag termálvízben nagymennyiségű oldott karbonyl szulfid és kén található (gáznemű és vízben oldott hal), amelyek a magas hőmérsékletű vízben görcsoldó, izomlazító hatásúak. A karbon sulfid a kifolyó vízben, nyomás alól felszabadulva azonnal bomlani kezd, átalakul kénhidrogén-gázzá, amely jellegzetes szagát adja. A víz belélegezve és bőrön át könnyen felszívódik az emberi testben és hatékonyan csökkenti a gyulladást, gyorsítja a sejtek regenerálódását és a gyulladt területek öntisztulását is. Felszívódása 150-szeres a négy vegyértékű kénvegyületekkel (szulfátokkal) szemben.

Ezek a hatóanyagok képesek meggyógyítani illetve tünetmentesíteni a legtöbb mozgásszervi-, reumatikus- és ízületi betegséget. Ám Harkány gyógyító ereje nem csak erre képes. A psoriasis, azaz a pikkelysömör tüneteit is képes hatékonyan, hosszútávon csökkenteni, ez a tulajdonsága pedig nemzetközi szinten elismert. Ez azért fontos mert mindezidáig nem találtak gyógyírt a bőrbetegségre, kezelése ideiglenesen lehetséges, állandó visszatérésével megkeseríti meg a páciensek életét, viszont a gyógyvíz tartósan képes megszűntetni a tüneteket.

A termálvíz gyógyító erejeA gyógyvíz ezen kiemelkedő és ritka tulajdonsága mellett még egy speciális területen is bebizonyosodott a pozitív hatása. Ez a terület pedig a nőgyógyászati problémák területe, amelyen belül a termálvíz képes gyógyítani a meddőséget, a medence gyulladások okozta zavarokat és más egyéb problémákat is. Itt külön intimitással kezelik a pácienseket nyugodt, személyre szabott megoldásokkal. A Gyógyfürdőkórház professzionális orvosai által felügyelt speciális szolgáltatások és kezelések az év mindennapján elérhetőek, naponta pedig több mint 800 beteget tudnak kezelni.

Letölthető tanúsítványok:

A harkányi gyógyvíz nőgyógyászati minősítése

A harkányi gyógyvíz bőrgyógyászati minősítése

 

A gyógyvíz összetétele:

 

Víz kémiai adatai

Kálium K+
Nátrium Na+
Ammonium NH4+
Kálcium Ca2+
Magnézium Mg2+
Vas Fe2+
Mangán Mn2+
Lítium Li+

 

mg/

     15,5
     158
     1,88
      50
     11,2
     0,01
       0
       0

 

Kationok összege

Nitrát NO3-
Nitrit NO2-
Klorid Cl-
Bromid Br-
Jodid I-
Fluorid F-
Szulfát SO42-
Hidrogénkarbonát HCO3-
Szulfid S2-

 

237

      0,4
       0
     105
     0,61
     0,12
     1,39
      6,9
     525
    12,4

 

Anionok összege

 

Metakovasav H2SiO3
Szabad szénsav CO2
Oldott oxogén
 
O2
 

 

652

 

       55
      242
 Nem mu-
 tatható ki

 

Összes oldott ásványi anyag tartalom

990

Forrás: harkanyfurdo.hu

GYÓGYVIZÜNK LEGENDÁJA

Vissza a lap tetejére

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online