2024. július 3. - Kornél, Soma

Hírek

Tájékoztató kutakkal kapcsolatban

2023. 06. 29.

A 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb háztartási és mezőgazdasági öntöző kutak általánosan jogszerűnek minősülnek, azokat nem kell bejelenti, és üzemeltetésükhöz nem kell vízjogi engedélyt kérni.

Az Országgyűlés elfogadta a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló 2023. évi LI. törvényt. A törvénymódosítás értelmében a 2024. január 1. előtt engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kutakra nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés és ezekre a kutakra vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást nem kell lefolytatni.

Az 50 méter talpmélységet meghaladó illetve az első vízzáró réteget elérő régi kutakra vízjogi engedélyt kell kérni a Nemzeti Földügyi Központtól, mezőgazdasági kút esetén a katasztrófavédelmi igazgatóságtól.

A 2024. január 1. napja után létesítendő kutak esetében attól függően alakul az eljárás, hogy a kút vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területen található-e, az 50 méter talpmélységet meghaladja, az első vízzáró réteget eléri-e, illetve hogy milyen célra létesül. A kockázati besorolást tartalmazó vízkészletvédelmi országtérkép közzétételére 2023. augusztus 31-ig kerül sor.

Kockázatmentes területen háztartási vízigényt biztosító kutat 50 méter talpmélységig nem kell majd bejelenteni. Az 50 métert meghaladó talpmélységű háztartási vízigényt biztosító kútra minden esetben – elhelyezkedéstől függetlenül- vízjogi engedélyt kell majd kérni a katasztrófavédelmi igazgatóságtól. Ha háztartási vízigényt biztosító kút kockázatos területen létesül, de az 50 métert nem haladja meg, akkor létesítését előzetesen be kell majd jelenteni a katasztrófavédelmi igazgatósághoz.

A mezőgazdasági öntözési célú kutat (létesítését, üzemeltetését és megszüntetését) amennyiben kockázatmentes területen található és az 50 méter talpmélységet nem haladja meg, előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Földügyi Központhoz, minden egyéb esetben vízjogi engedélyt kell kérni a Nemzeti Földügyi központtól.

Harkány, 2023. 06. 29.

Dr. Markovics Boglárka, jegyző

Vissza a hírekhez

kapcsolódó hírek

ÉRTESÍTÉS földi-kémiai szúnyoggyérítésről ÉRTESÍTÉS földi-kémiai szúnyoggyérítésről

A Harkányi Polgármesteri Hivatal értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy Harkány város területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

Diákmunka Program 2024 Diákmunka Program 2024

Júliustól ismét indul a nyári diákmunka!

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online