2024. július 3. - Kornél, Soma

Hírek

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS a „HARKÁNYI ARBORÉTUM ZÖLDTERÜLETEINEK REKONSTRUKCIÓJA, AKTÍV REKREÁCIÓS TERÜLETEK KIALAKÍTÁSA” TOP PLUSZ 1.2.1 1-21 BA 1-2022-00027 c. projekt kapcsán

2023. 10. 31.

A pályázat idén ősszel a kivitelezés fázisába lép, az építési vállalkozónak a munkaterület 2023. november 9-én kerül átadásra.

A beruházás során a meglévő ösvényeket újítjuk fel, így pihenésre, rekreációra és kikapcsolódásra alkalmasabb felületek jönnek létre térfigyelő rendszerrel és napelemmel működtetett köztéri világítással. Egy környezet- és természetvédelmi ismereteket adó, kicsiknek és nagyoknak szóló, játékos tanösvény is kialakításra kerül. Rekortán futópálya és esőbeálló pavilon épül, a régi utcabútorok helyett új padok kapnak helyet. A Harkányba érkezőket egy szép rózsapergola sor fogadja majd, ahol később az ’Édesanyák kertje’ lesz kialakítva. A gyermekek számára ügyességi és fejlesztő elemeket tartalmazó játszótér kerül telepítésre.

A növényállomány is frissítésre szorul, a parkrekonstrukció során egy arborétumhoz méltó megjelenést kap a park.

A parkerdő telepítése a 1960-as években erdészeti módszerrel történt. Az eljárás jellemzője, hogy sűrűn 5-6 faegyedet csoportokba ültetnek, hogy majd az idők során csak a legszebbeket hagyják meg. Az egyedritkítás azonban nem történt meg a megfelelő időben, ezért az állomány fény hiányában nagyon felkopaszodott, sűrűvé vált, a kisebb növekedésű erélyű fafajok -pl. berkenye és díszgalagonya fajok- megritkultak, kipusztultak. Egyes növények nem tudtak szépen kifejlődni, az eredeti habitusuk eltűnt.

Jelentős pusztulásnak indultak a lucfenyők. Ennek oka, hogy kevésbé jól tárolják a vizet, a gyökerük inkább a felszín közelében helyezkedik el, így jobban megsínylik a szárazságot.

A legyengült fenyőket könnyebben támadják meg különféle kórokozók. A lucfenyőnek a betűző szú okozza a vesztét, amik mostanra nagyon elszaporodtak, és míg korábban gyantájával védekezett ellenük a fa, már nem képes rá, mert elkezdtek száradni. Egyes szakértők szerint hazánkban a jövőben csak mutatóban fog maradni belőle pár példány. A lucfenyő Európa-szerte pusztul, és nem csak ott, ahol nem őshonos. Az idősebb tűleveleken megjelenő elszíneződési tünetet és levélpusztulást a tűkarcgomba okozta.

A besűrűsödött faállomány miatt a parkból a cserjeszint is hiányzik, a funkciótlan földutakat foghíjas, elöregedett sövények övezik. A növényállomány szakszerű megritkításával, a facsoportok alá szorult, kevésbé esztétikus egyedeinek kivágásával a park világosabb lesz, és megjelenik majd a gyepszint is.

Néhol szükséges nagyobb platánfák kivágása, hogy egyes ritkábban elhelyezkedő fafajok megfelelő fényhez jussanak. A felújított kerti utat tanösvény szegélyezi, és a látványosabb növényfoltok egy tanösvény állomásai köré csoportosulnak majd.

Szükséges a növényállomány felfrissítése, és a park esztétikai elemekkel, funkciókkal való bővítése, hogy idegenforgalmi szempontból sokkal vendégcsalogatóbb legyen. A fakitermelés során a beteg, alászorult egyedek lesznek kitermelve.

A fejlesztések a család- és klímabarát szempontokat figyelembe véve valósulnak meg, egy turisztikailag vonzóbb arborétuma lesz a városnak, amely a családok és fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez járulhat hozzá.

A megkezdődő beruházás miatt a park a munkálatok befejeződéséig nem lesz látogatható a Spar parkolótól az Arborétum hotelig. Az ideiglenes kellemetlenségért elnézést kérünk!

Kelt: 2023. 10. 31.

Kiss-Kálmán Éva
kertészmérnök, önkormányzati képviselő
s. k.

Vissza a hírekhez

kapcsolódó hírek

ÉRTESÍTÉS földi-kémiai szúnyoggyérítésről ÉRTESÍTÉS földi-kémiai szúnyoggyérítésről

A Harkányi Polgármesteri Hivatal értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy Harkány város területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

Diákmunka Program 2024 Diákmunka Program 2024

Júliustól ismét indul a nyári diákmunka!

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online