2024. május 25. - Orbán

NEMZ-KUL-EPER-17-0240 Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2017. évi költségvetési támogatása

EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUMA
EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ
támogatásával valósult meg a Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2017. évi költségvetési támogatása elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott
 „Horvát Est 2017” elnevezésű rendezvény

 

A Projekt forrását az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította.
Projekt azonosító száma: NEMZ-KUL-EPER-17-0240
Kedvezményezett neve: Harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
A projekt címe: Horvát Est 2017.
Szerződött támogatás összege: 250 000.- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017. 11. 10.

A Harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 2017. májusában az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Nemzeti kulturális kezdeményezések 2017. évi költségvetési támogatása elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott NEMZ-KUL-EPER-17-0240 pályázati azonosító számmal, „Horvát Est 2017” címmel 250 000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.


A Horvát Est önkormányzati rendezvénye 2017. november 10.-én A Harkányi Művelődési Központban került megrendezésre, immár 15. alkalommal.


A rendezvény célja a horvát nemzetiségi értékek bemutatása, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a magyarországi horvátok nemzetiségi öntudatának, kulturális anyanyelvi értékeinek ápolásához, megőrzéséhez.


Az öt órakor kezdődő szentmise után nyitotta meg a rendezvényt a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, majd a kulturális műsor fél hétkor kezdődött.


A műsorra a következő fellépőket hívtuk meg:

-    Pušća Kulturális Egyesület Pušća HR)
-    ‘’Tić’’ férfi énekkar, Selce (HR)
-    ‘’Korjeni’’ asszonykórus, Felsőszentmárton
-    ‘’A.Š:’’ asszonykórus, Pécs
-    ‘’M.L.’’ Kulturális Egyesület, Kökény
-    Podravka Kulturális Egyesület, Barcs
-    ‘’Marica’’ Kulturális Egyesület, Szalánta
-    harkányi iskolások
-    Harkányi vegyes énekkar

A bálon a Podravka zenekar zenélt.

Megtiszteltetés volt a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat számára, hogy a 2017.-ben megrendezésre kerülő Horvát Estre fellépőink elfogadták maghívásunkat és kiemelkedő előadásukkal szép élményeket szereztek a közönségnek és minden kedves vendégnek.


A rendezvényen jelen voltak: Pécsi Konzulátus konzulja, parlament horvát nemzetiségi szószólója, Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, hivatalvezetője, Magyarországi Horvát Szövetség elnöke, horvátok megyei elnöke, városunk polgármestere, jegyzője, települési és horvát önkormányzatok elnökei, helyettesei, belišćei, miholjaci, orhovicai polgármesterek.

Rendezvényünkön 150 fellépő volt és 250-300 fő néző.

A nyilvános rendezvényt a MTVA horvát nyelvű rádióban, Glasnik horvát nyelvű újságban, helyi kábel csatornán,Harkányi Hírek újságban közvetítették illetve jelentek meg riportok. A rendezvényt meghívó formában a facebook  hírfolyamában hirdettük.     

Média megjelenések:
Harkányi Hírek:    http://harkanyihirek.hu/?p=66810
Youtube:                https://www.youtube.com/watch?v=F3FuRdzUlUQ

A 15-ös szám egyúttal az énekkar 15. éves fennállását is jelentette.

Énekkarunk 2002-ben alakult Harkányban a Harkányi Horvát Önkormányzat kezdeményezésére és támogatásával. Tagjai a városban élő drávamenti horvátok, sokácok, bunyevácok. Célunk a városban élő horvátok identitásának, kulturális és vallási hagyományaink felelevenítése, megőrzése. Kórusunk 15 állandó tagja és 3 tagú zenekara évente 10-15 fellépésen vesz részt hazai és anyaországi eseményen, ahol horvát, bosnyák és sokác népdalokat adunk elő. A népdalok mellett, templomi énekeket is énekelünk egyházi rendezvényen.

Önkormányzatunk fontosnak tartja a horvát nyelv terjesztését már az óvodás korúaktól az iskoláskorúakon keresztül a felnőttekig.

Közösségünk egy-két programmal is hozzájárul városunk színes életéhez, mint a Horvát est, Sör fesztivál, Horvát szépségverseny, Nyári horvát táncház, Karácsony váró élő betlehem, Anna bál, Vízkereszti koncert.

Harkány, 2017. november 20.

 

Kapcsolódó dokumentumok

Vissza a lap tetejére

eseménynaptár

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online