2024. április 29. - Péter

Hírek

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Baranya megyei szervezete tájékoztatója

2014. 11. 26.

A közelgő karácsonyi ünnepekhez kötődő vásárlásokkal kapcsolatban az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Baranya megyei szervezete szeretné felhívni a fogyasztók figyelmét néhány fontos dologra ahhoz, hogy az ajándék öröméhez ne üröm párosuljon.

Fontos a vásárlás idején, fizetés előtt tisztázni, hogy ha a megvásárolt ajándék valami oknál fogva nem nyeri el az ajándékozott tetszését (szín, forma, méret, stb.) akkor lesz-e lehetőség cserére Ennek megerősítése céljából kérni kell a forgalmazót arra, hogy a vásárláskor kapott számlán, blokkon tüntessék fel, hogy „vállalja a cserét".

Figyelmet kell fordítani a szabályszerűen kiállított számlára, nyugtára.
A vásárlás során körültekintően kell eljárni, ezért egyes termékféleségek vásárlásánál
tájékoztató jelleggel az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet.

Játék: az életkort a terméken jelölni kell, illetve egyes termékek esetében a helyszínen győződjünk meg arról, hogy működőképes-e, valamint a terméken van-e CE jelölés.

Élelmiszer: lejárati idő, felhasználási javaslat, tömeg/térfogat, ár.

Tartós fogyasztási cikkek: jótállás, szavatosság, magyar nyelvű tájékoztatás, CE "jelölés.

Ruházat: méret, összetétel, címke, kezelési útmutató.

Szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet arra, hogy a vásárláskor a kapott blokkot, számlát az ajándékozó feltétlenül őrizze meg. Erre az előzőekben említetteken felül azért is szükség van, meri minőségi kifogás, vásárlói kifogás csak vásárlói számla, blokk ellenében intézhető.

Minőségi kifogás esetén a fogyasztónak elsődlegesen javítást kell elfogadnia, a javításnak úgy kell megtörténnie, hogy a terméken sem a felhasználhatóságban, sem az esztétikai állapotban ne legyen változás. Amennyiben az előbb említett feltételnek nem tudnak eleget tenni, akkor csere jöhet létre. A cserét a fogyasztónak csak akkor kell elfogadnia, ha mindenben megegyező ugyanolyan terméket tudnak rendelkezésére bocsátani. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy megilleti a vételár visszatérítése. Ha az üzlet vásárlási utalványt kínál fel a vételár visszafizetése helyett, azt nem köteles elfogadni a fogyasztó, saját döntése, hogy a felsoroltakon belül melyiket fogadja el. .

A fent leírt jó tanácsok egyébként nem csak az ünnepekhez köthetőek, hanem egyéb ajándék vagy termék vásárlás során is megszívlelendőek.


Pécs, 2014. november 26.

Horváth Lászlóné
megyei-elnök

 

Vissza a hírekhez

kapcsolódó hírek

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online