2024. április 29. - Péter

Hírek

FELHÍVÁS - Házi pálinkafőzéssel kapcsolatos egyes adókötelezettségekről

2015. 01. 15.

A jövedéki adótörvény 2015. január 1-jétől hatályos változásai alapján az önkormányzati adóhatósághoz be kell jelenteni a meglévő vagy a későbbiekben beszerzésre kerülő, – törvényileg megengedett – legfeljebb 100 liter űrtartalmú házi pálinkafőzőt. A meglévő pálinkafőző bejelentési határideje 2015. január 15-e, a későbbiekben beszerzésre kerülő berendezés bevallási határideje pedig a tulajdonszerzést követő 15 nap.

A bejelentés nyomtatványhoz kötött, amely IDE KATTINTVA LETÖLTHETŐ  vagy személyesen átvehető a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal Adócsoportjánál a Harkány, Petőfi S.u.2-4. szám alatt.

A kitöltött, és a magánfőző személy által aláírt nyomtatványt fenti címen az Adócsoportnál lehet személyesen leadni ügyfélfogadási időben (hétfő 8-16 óra, kedd 8-12 óra, szerda 8-1700 óra és péntek 8-12 óra ) vagy postai úton is beküldhető.

Az évente magánfőzött pálinkamennyiség legfeljebb 50 liter lehet, amelyre a tárgyévet követő év január 15-ig adóbevallást kell teljesíteni illetve ezzel egyidejűleg 2016. évtől 1000 Ft/év adót kell megfizetni. Ha a magánfőző személy adott évben nem állított elő pálinkát, akkor arra az időszakra nézve adóbevallási kötelezettsége sincs.

Egy háztartáson belül vagy csak magánfőzőként vagy csak bérfőzetőként lehet pálinkát előállítani, illetve előállíttatni. A pálinkafőző kizárólag a magánfőző személy lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható. A magánfőzőnek saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és saját tulajdonú desztilláló berendezéssel kell rendelkeznie.

A bejelentések leadásával és további információkkal kapcsolatban valamennyi önkormányzati adóhatósági ügyintéző felkereshető.

Dr. Lázár-Bognár Bernadett
aljegyző

Vissza a hírekhez

kapcsolódó hírek

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online