2024. április 29. - Péter

Hírek

TÁJÉKOZTATÓ HARKÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2016. ÉVI ÚJ ADÓRENDELETÉNEK TERVEZETÉRŐL (Társadalmasítás)

2015. 11. 03.

Tisztelt Lakosság!

Ezúton is tájékoztatom Önöket, hogy Harkány Város Önkormányzata 2016. év január 1. napján új adórendeletet léptet hatályba. Harkány Város Önkormányzatának a Szervezeti-és Működési Szabályzatról szóló, 8/2011. (IV.13.) számú rendelete 25.§ (3) bekezdésének c.) pontja alapján a tervezet véleményezésének lehetőségét biztosítjuk az Önök számára.

Az új adórendelet megalkotásának szükségessége már az év első felében megfogalmazódott, így nyáron megkezdődtek a tervezet megalkotásának előkészítő munkái.

Ennek oka egyértelműen az a tény volt, hogy a jelenleg hatályos, 14/2007.(XII.17.) számú, a helyi adókról szóló rendelettel kapcsolatosan sok probléma merült fel a jogalkalmazás során. Elmondható, hogy az adórendeletet bár több alkalommal is módosították, annak átfogó felülvizsgálata és a jogalkalmazás, napi joggyakorlat és jogviták tanulságainak leszűrése, a tapasztalatok értékelése elmaradt.

A képviselő-testület (134/2015.(VI.17.) sz. határozat) június hónapban döntött a jövő év elején hatályba lépő új adórendelet vonatkozásában egyes adópolitikai elvek meghatározásáról, amelyeket figyelembe véve elkészítettük az új önkormányzati adórendelet tervezetét.

A tervezetről a képviselő-testület novemberi rendes ülésén fog tárgyalni és döntést hozni.

Adópolitikai elvek az alábbiakban kerültek meghatározásra:

Harkány Város Önkormányzat képviselő-testülete Harkány Város Önkormányzat 2016. évi, új adórendeletének előkészítése során az alábbi adópolitikai elvek figyelembe vételét írja elő:

  • A meglévő adófajták körének bővítése nem javasolt;
  • A meghatározott adókulcsok, tételes adómértékek emelése nem javasolt;
  • telekadó tekintetében megfontolandó a nagyobb méretű telkek vonatkozásában az adó mértékének csökkentése; tekintettel arra, hogy a legtöbb jogalkalmazási vita, peres ügy ezzel az adófajtával kapcsolatosan merült fel, ill. a teljesítési hajlandóság itt a legkisebb.
  • Megfontolandó a széles körben alkalmazott és sokszor átláthatatlan mentességek/kedvezmények körének szűkítése, lehetőség szerint minél inkább közelítve a törvény által előírt kedvezményi/mentességi kört;
  • Valamennyi adónem esetén indokolt annak a Jegyző és a Hivatal által elindított mechanizmusnak a további fejlesztése, csiszolása, amely egy törvényes, de következetes adóbehajtási eljárás kidolgozását célozza, és amely a be nem fizetett adókintlevőségek hatékony, nagyságrendi csökkentésére irányul.
  • Meg kell szüntetni a nem magánszemély adóalanyoknak a Htv. 7.§ e. pontjába ütköző rendeleti kedvezményeit, mentességeit.
  • át kell tekinteni az adóigazgatási eljárásban alkalmazott formanyomtatványok körét és tartalmát, a hiányosságokat pótolni, a hibákat javítani kell.
  • meg kell tisztítani a rendeletet a felesleges törvényi ismétlésektől, ezáltal elkerülhetők a törvényi rendelkezések változásának le nem követéséből eredő problémák;
  • tömörebb, összeszedettebb, átgondoltabb rendelkezések alkalmazása indokolt.

A csatolt rendelet-tervezet sokkal egyszerűbb, rövidebb, mint a jelenleg hatályos adórendeletünk. Fontos volt a felesleges – és sok esetben nem aktualizált - törvényi ismétlések törlése; ahol lehetett, csak utaltunk a releváns rendelkezésekre, annak érdekében, hogy a rendelet mindenki számára érthető és követhető legyen. A rendeletből töröltük a szintén szükségtelen fogalom-meghatározásokat, tekintettel arra, hogy azokat – egy kivétellel – maga a helyi adókról szóló törvény, ill. a Polgári törvénykönyv is tartalmazza.

A fenti elvek figyelembevételével, és azzal az igénnyel, hogy a lakosság terhei tovább ne növekedjenek az új rendelet megalkotásával reményeink szerint egy egyszerűbb, átláthatóbb adó-igazgatási rendszer alakítható ki.

Külön kiemelném a telekadó mértékének jelentős csökkentésére vonatkozó rendelkezéseket!

A teljesség érdekében a tervezet mellett annak részletes indoklását is elérhetővé tettük.

Amennyiben a tervezethez érdemi véleménye, észrevétele van, 2015. november 13. napján 12.00 óráig eljuttathatja Hivatalunk részére, írásban a titkarsag@harkany.hu – email-címre. Kérjük, hogy az üzenet tárgyát a következők szerint jelölje meg: új adórendelet-társadalmasítás.

Észrevételét, véleményét köszönjük!

Harkány, 2015. november 2.

Tisztelettel: dr. Markovics Boglárka, jegyző

 

Kapcsolódó dokumentum:

Vissza a hírekhez

kapcsolódó hírek

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online