2024. április 25. - Márk

Hírek

Nagymesterek Harkányfürdőn - Nemzetközi Sakkverseny

2013. 10. 10.

Idén novemberben 37. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Sakkversenyt immár Harkányi Tenkes Kupa néven. A sorozatot Ózdi Lajos indította útjára, majd halála után Mikola Lajos vitte tovább a hagyományt. A szervezési feladatokat az utóbbi 10 évben, a pécsi Baranya-Sakk Utánpótlásnevelő és Versenyszervező Egyesület vette át.

A Nemzetközi Sakkverseny elismertségét az is jelzi, hogy az elmúlt 36 évben a világ öt földrészéről több ezer sakkozó, valamint a teljes magyar élmezőny is megfordult Harkányban. Játszottak itt a Polgár lányok, Lékó Péter, Sax Gyula és Vadász László olimpiai bajnokok. A legismertebb külföldi játékos a szovjet bajnok Ceskovszkij és a szintén szovjet David Bronstejn volt. Utóbbi nagymester annak idején Botvinnyikkal világbajnoki döntőt is játszott.

Az idei versenyt - melyet 2013. november 23-tól 2013. december 1-ig -  két csoportban rendezik, és több mint 100 sakkozót várnak. A rendezők meghívását számos neves külföldi és magyar nagymester is elfogadta: Varga Zoltán egykori magyar bajnok válogatott játékos és Czebe Attila nagymester. A mezőny 2013-ban is színes lesz, hiszen legalább 6-8 ország versenyzőit köszönthetjük Harkányfürdőn.

A megmérettetés mellett különleges program is várja a résztvevőket, november 24-én délután 15.00 órakor egy nemzetközi mesteri szimultánt rendeznek a szervezők a Harkányi Gyógyfürdőben, melyre a jelentkezés ingyenes.

Harkány Város Önkormányzata támogatásának köszönhetően a Harkányi Tenkes Kupa Magyarország legerősebb nyílt nemzetközi sakkversenye lett. A verseny elismertségét az is jelzi, hogy a Magyar Sakkszövetség 2008-ra a Tenkes Kupának ítélte a felnőtt magyar nyílt bajnokság megrendezését.

Vissza a hírekhez

kapcsolódó hírek

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online