2024. április 25. - Márk

Hírek

Zöld energia a fürdővárosban - Harkányban folyamatos a megújulás

2013. 10. 18.

Nagy összegű támogatást nyert Harkány Város Önkormányzata a Bio- és megújuló energiafelhasználás startmunka mintaprogram támogatása” című pályázaton, melyet 2012 szeptemberében a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjához nyújtott be. A pályázat keretében kiváltásra került a polgármesteri hivatal korszerűtlen fűtési rendszere, melyet egy biomassza üzemelésű kazán beépítésével modernizáltak.

Az elnyert támogatási összeg 12.5 MFt, mely tartalmazza a kazán beruházási költségét, a fűtésre szolgáló faaprítékot előállító berendezés árát, valamint a fűtéshez- és az apríték előállításához szükséges munkaerő költségét. A kazán működtetéséhez szükséges egyéb berendezések beszerzése, valamint a fűtőanyag tároló hely kialakítása a város önkormányzatának saját költségvetéséből valósult meg. 

A környezetbarát technológián alapuló kazán beépítése számos előnnyel bír, a saját előállítású – a földgáznál jóval olcsóbb – faapríték felhasználásával a jelenlegi és a jövőbeni fűtésköltségek jelentős mértékben, éves szinten kb. 3 millió forinttal csökkennek, emellett a beruházás során időjárást követő vezérlés került kialakításra. A biomassza előállításával megoldódik a városban és a környékén összegyűjtött zöldhulladék elhelyezésének problémája is.

A kazán üzemeltetéséhez szükséges faapríték előállítását, az adagoló biomasszával való feltöltését, valamint a kazán megfelelő működésének folyamatos ellenőrzését a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának helyi kirendeltsége által közvetített dolgozók végzik. A pályázat keretén belül 2 fő 12 hónap időtartamú napi 8 órás foglalkoztatására van lehetőség, de további munkaerőigény esetén is számíthatnak a Kormányhivatal támogatására.

A kazán üzemeltetéséhez szükséges biomassza tavasz óta folyamatosan készült, így a 2013. évi fűtési szezon zavartalanul indulhatott.

Vissza a hírekhez

kapcsolódó hírek

intézze ügyeit elektronikusan!

Gyorsabb és hatékonyobann ügyintézés érdekében használja elektronikus ügyintéző rendszerünket!

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online