2024. február 28. - Ákos, Bátor

Környék látnivalói

Abaliget

Abaliget

Abaligetet kelta eredetű településnek tartják, de a barlangban talált bemosott tárgyak, állatcsontok és a velük azonos jellegű, külszínen talált használati eszközök együtt bizonyítják, hogy már a történelem előtti időkben lakott ember, ha nem is a barlangban, de az Abaligeti-barlang közvetlen környékén.

A falut az Aba nemzetség alapította a 11. században. Nevének előtagja - Aba - bolgár-török eredetű "atya" jelentésű személynév és ősi magyar nemzetségnév. Utótagja - liget - a "kisebb erdő" jelentésű szóból ered. Az írásos emlékekben 1332-ben bukkant fel először "Abaligethe" neve.

Csónakázó-, és horgásztavak teszik hangulatossá a cseppkőbarlangjáról híres üdülőhelyet. A 190 állatfaj élőhelyét jelentő barlangban kiépített sétaút vezet a földalatti patak mentén: a fél kilométeres szakaszt bejárva érdekes sziklaalakzatok és cseppkőképződmények tárulnak a látogató elé. A mikroklíma miatt a légúti megbetegedésben szenvedők gyakran keresik a klimatikus gyógyhelyként is számon tartott barlangot. 

Bővebb információ: www.abaliget.hu

Összes látnivaló

Környék látnivalói

Máriagyűdi Bazilika Máriagyűdi Bazilika

Máriagyűd Magyarország egyik legjelentősebb és legkedveltebb zarándokhelye.

Siklósi Vár Siklósi Vár

Siklós jelképe a közel 800 éves múlttal rendelkező Vár. A Siklósi Vár magasan a város fölé emelkedve nemcsak védelmi, hanem harcászati célokat is szolgált, továbbá a korszak legjelentősebb főúri családjainak birtokközpontja is volt. A vár az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény, melyet már írásos emlékek 1294-ben említenek.Az évszázadok alatt számos nemesi család fordult meg a várban. A jelenleg a Magyar Állam tulajdonában lévő ingatlan vagyonkezelője 1999 óta Siklós Város Önkormányzata.

Siklós - Ferencesek temploma Siklós - Ferencesek temploma

Az eredetileg Szent Annának (Szűz Mária édesanyjának) szentelt templom már 1333 körül itt állhatott, melyről egy írásos forrás tesz említést.

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online