2024. február 28. - Ákos, Bátor

Környék látnivalói

Duna-Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva Nemzeti Park

A Villányi-hegység térsége kultúrtörténeti emlékei, méltán híres borai mellett természeti kincsekben is kiemelkedően gazdag. A terület különleges természetföldrajzi helyzetének köszönhetően egyedi, mediterrán hatásokat tükröző, gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet, melyben számos ritka és védett faj is megtalálható. A természetkedvelő látogatók élményben gazdag túrát tehetnek a Szársomlyón vagy a Kelet-Dráva vadregényes árterein.

Szársomlyó Természetvédelmi Terület

Magyarország legdélibb hegyvidékének – a Villányi-hegységnek – legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Erőteljes kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek. 

A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj – közöttük a fokozottan védett magyar kikerics - kizárólag itt fordul elő hazánkban.

A Szársomlyó neve a régi magyar „szár” szóból ered, mely kopaszt jelentett. A nép nyelvén sziklás felszíne miatt csak „ördög szántotta hegy”-ként ismert. A hegy biztonságot és védelmet nyújtó déli előtere már 3000 éve lakott terület. Már a Római Birodalom telepesei is emeltek itt várost, ők honosították meg a máig meghatározó szőlőművelést is. A hegy csúcsán az 1200-as évektől vár állt, amelynek maradványai ma is láthatóak. A Szársomlyón 1910-től intenzív mészkőbányászat kezdődött meg. A régebbi, keleti bányát 1967-től a szobrászok vették birtokukba, művésztelepük máig működik. 

Dráva mente

Kevés olyan érintetlen táj maradt  mára Európában, mint a Dráva folyó medencéje. A folyó javarészt szabályozatlanul, természetes medrében kanyarog, élővilága rendkívűl gazdag. A legtisztább vizű nagyfolyónk, Zákány- Őrtilos térségében lép be hazánk területére és Drávaszabolcs után hagyja el országunkat. Partjain megcsodálhatjuk a jobbára még háborítatlan ártéri élővilágot. A kialakult holtágak és környezetük megannyi különleges növény és állatfajnak adnak otthont, és békét, nyugalmat kínálnak a látogatóknak. A Dráva mente nagyszerű lehetőséget kínál az idegenforgalom egyre népszerűbb ága, az ökoturizmus számára.

A Dráva folyó teljes magyar szakasza természetvédelmi oltalom alatt áll, ezért a gazdagabb, teljesebb élmény érdekében mindenképp javasoljuk a túrázóknak, hogy egy-egy látnivaló felekeresése előtt az adott terület élővilágáról, a látogatás feltételeiről és módjáról, lehetséges szakvezetésekről, oktatási programokról a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnál előzetesen tájékozódjanak.

Összes látnivaló

Környék látnivalói

Siklós - Ferencesek temploma Siklós - Ferencesek temploma

Az eredetileg Szent Annának (Szűz Mária édesanyjának) szentelt templom már 1333 körül itt állhatott, melyről egy írásos forrás tesz említést.

Máriagyűdi Bazilika Máriagyűdi Bazilika

Máriagyűd Magyarország egyik legjelentősebb és legkedveltebb zarándokhelye.

Siklós - Református templom Siklós - Református templom

A siklósi református egyház - a helyi hagyomány szerint - egyidős a magyarországi reformációval. A dokumentumok szerint Siklós első református lelkipásztora Siklósi (vagy Szilvási) Mihály volt, aki egyes vélekedések szerint a város szülötteként költözött a mai Sátoraljaújhelyre, amely Siklóshoz hasonlóan Perényi-birtok volt akkoriban.

Harkány Város honlapja az EFOP-1.5.3-16-2017-00049 projekt támogatásával újult meg.

@2020 | Design és fejlesztés: Make IT Online